Gå til forside

Når genhusning lykkes: 92 familier har fået et nyt hjem

ALFABO har nået én af de helt store milepæle i forbindelse med gennemførelsen af den lovpligtige udviklingsplan for boligområdet Munkebo.

Nyhed

dato

16.05.2024

Kirsten Bauer sidder ved køkkenbordet med den dampende varme kaffe og nyder udsigten til de grønne områder.

Selv om hun ikke selv har valgt, at hun skulle flytte fra den lejlighed, som hun har boet i 13 år, så er hun ganske godt tilfreds med det nye hjem.

Kirsten er blot flyttet få hundrede meter fra den gamle lejlighed i boligområdet Munkebo i Kolding. Størrelsen på boligen er den samme, faciliteterne er der heller ikke ændret på, og så ligger lejligheden tilmed på den samme etage, som den gamle lejlighed.

Nedrivning af boligerne
Kirsten Bauer er én ud af de 92 familier fra ALFABOs boligområde Munkebo, som er flyttet permanent ud af deres boliger. Det er sket, fordi lejlighederne skal rives ned i forbindelse med gennemførelsen af den lovpligtige udviklingsplan for området. Munkebo har tidligere figureret på regeringens liste over ghettoområder og er derfor tilknyttet udviklingsplanen, som skal gøre området til et endnu bedre sted at bo.

Næsten 3 år har det taget at permanent genhuse de i alt 92 familier. Og selv om det både er en psykisk og mental belastning for mange beboere at blive permanent genhuset, så er det sket i god overensstemmelse mellem alle parter uden nærheden af utilfredshed og konflikter, siger ALFABOs direktør Erik Lønne Gottfredsen.

”Jeg er fuldt ud klar over, at det på ingen måder har været en nem situation for beboerne at stå i. Derfor er jeg også meget imponeret over den måde, de har taget det på. Den positive indstilling alle har udvist, har gjort, at vi har løst opgaven uden problemer,” fortæller han.

Ønsker og behov blev hørt
For Kirsten Bauer har processen omkring den permanente genhusning været positiv.

”Jeg føler virkelig, at vi er blevet hjulpet godt igennem. Vores behov og ønsker er blevet hørt, og der har været afholdt en masse informationsmøder og samtaler med ALFABOs genhusningskonsulent og øvrige personale. Det har betydet, at jeg ikke på noget tidspunkt har manglet information,” siger Kirsten og tilføjer:

”Det er uanset hvad meget stressende at flytte. Og særligt når det er en flytning, man ikke selv har valgt. Derfor har det været så vigtig for os beboere at have nogen, som vi kunne gå til, når vi havde spørgsmål.”

Formanden for Munkebos afdelingsbestyrelse, Christian Franks, er glad for, at beboerne har følt sig trygge i processen.

”Beboerne skal have en oplevelse af, at de bliver hjulpet bedst muligt gennem løbende samtaler, møder og skriftlig information. Det er med til at sikre størst mulig tryghed for beboeren i en måske svær og utryg periode i livet,” siger han.

Opførelse af nyt plejehjem
ALFABOs bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard fortæller, at ALFABO har 10 år til at gennemføre den lovpligtige udviklingsplan i Munkebo. At den permanente genhusning af samtlige 92 familier nu er afsluttet betyder, at en kæmpe milepæl i projektet er nået.

”Vi ved, at udviklingsplanen har vidtrækkende konsekvenser for både boligområdet og vores beboere. Både på den gode og den svære måde. Jeg er derfor også stolt over, at vi er i mål med denne opgave,” siger Stefan Vestergaard, der fortæller, at dette aldrig ville være sket uden et unikt samarbejde med blandt andet den sociale flyttevirksomhed STAFF og Kolding Kommune omkring et veldefineret fælles mål.

Næste step i forbindelse med gennemførelsen af den lovpligtige udviklingsplan for Munkebo er nedrivningen af de genhusede beboeres tidligere hjem. Herefter begynder opførelsen af Kolding Kommunes nye plejehjem Dorotheas Have. Et plejehjem med plads til 70 plejehjemsbeboere og 55 aktivitetspladser til borgere med demens. Plejehjemmet, som står færdigt i 2027, bliver et kommunalt drevet plejehjem, og ALFABO bliver bygningsejere.