”Det er ikke her, man laver graffiti eller hærværk”
Kælderen til ALFABOs ungdomsboliger i Fredensgade er ikke længere bare en kælder. Et kæmpe vægmaleri lyser op og skaber liv og tryghed
dato
04.12.2024
Der er cykelkældre, vaskekældre, pulterrum og tørrerum. Fælles for dem alle er, at de sjældent er hyggelige eller trygge at være i. Ofte er de mørke og afsondret fra det øvrige liv i en boligafdeling.
Men sådan behøver det ikke at være. Hos ALFABO har et kæmpe vægmaleri i kælderen til ungdomsboligerne på Fredensgade i Kolding været medvirkende til at skabe tryghed – og ikke mindst givet beboerne noget smukt at kigge på.
”Kælderen trængte til at få noget liv. Den var grå, kedelig og ikke hyggelig at gå ned i,” fortæller formand for ALFABO, Bent Jacobsen.
Han allierede sig derfor med den lokale Kolding-kunstner, Ditte Christine Høj, som blandt andet står bag boligorganisationens årsplakater.
”Vi ville gerne give beboerne noget pænt at kigge på og øge trygheden. Det er ikke her, man laver graffiti eller hærværk,” siger formanden.
Det hele skal nok gå
Ditte har haft frie tøjler til maleriet. Hun har taget udgangspunkt i Michael Jackson sangen ’Heal The World”, farver med knald på, havet og ansigter, der signalerer ro, balance samt troen på, at ’det hele nok skal gå’.
”Jeg vil gerne fortælle en historie med maleriet. En historie om alt det, der sker i verden. Lige fra krig, klima til livet gennem generationer. Her i boligafdelingen bor mange forskellige mennesker, så historien skal ramme bredt,” siger Ditte og fortæller videre, at hun fra første penselstrøg havde den grundlæggende ide og historie klar.
”Og så har jeg arbejdet videre ud fra den. Det er den proces, der virker bedst for mig.”
Ditte fortæller også, at hun er blevet mødt af interesserede og nysgerrige beboere i løbet af de 4 uger, hun har brugt i kælderen. Hun har kun fået positive tilbagemeldinger, og der var sågar nogle af beboerne, som sagde, at de blev inspirerede af at komme i kælderen og opleve maleriet.
”Det gør mig glad. Og det viser også, at vi har opnået det, vi ville. Nu er kælderen i Fredensgade ikke længere bare en kælder,” siger hun.